BEZGLUTENOWE PIEROGI WEGAŃSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

GLUTEN-FREE VEGAN DUMPLINGS WITH SAUERKRAUT AND WILD MUSHROOMS



Ledwo co zaczął się grudzień a jego pierwszy tydzień już minął. Czas biegnie w szybkim tempie świątecznych przygotowań, kulinarnych planów i zakupów prezentowych. A jeszcze tyle zrobienia, kupienia i ugotowania. Dlatego sprężam się i ja, i jak najszybciej postaram się powrzucać moje nowe świąteczne propozycje kulinarne. Jak już wspominałam na facebooku, w tym roku, mam ochotę poeksperymentować trochę więcej z bezglutenowymi potrawami bożonarodzeniowymi. 

Zaczynam od bardzo smacznych pierogów, nadzianych aromatyczną kiszoną kapustą z grzybami. I z uwagi na ten cały świąteczny zgiełk i niekiedy "kocioł" oraz niełatwe zadanie, jakim jest wykonanie odpowiedniego, w pełni satysfakcjonującego ciasta na bezglutenowe pierogi, zdecydowałam się wykorzystać i przetestować dla Was w tym celu, gotową mieszankę. Choć najczęściej podobne mieszanki wykonuję sama, i w cieście kruchym np. sprawdzają się one dobrze. To w przypadku pierogów, naleśników i makaronu, sprawa jest trudniejsza. Ciasto pozbawione glutenu (oraz jajek oczywiście) jest bardziej kruche i nie łatwo jest przygotować samemu sprężystą masę, z której ulepimy jędrne pierogi czy też usmażymy zwarte naleśniki. 

Poza tym, w ferworze codziennych obowiązków domowych, połączonych z pracą zawodową i całym, bardzo wymagającym okresem przedświątecznym, nie wszyscy z Was znajdą czas na masę eksperymentów i robienie pierogów, zaczynając od stworzenia własnego, sprawdzonego miksu, składającego się z trudno dostępnych niekiedy składników.

Dlatego zostawiłam sprawę specjalistom i postanowiłam przy tej okazji podzielić się z Wami opinią na temat gotowego produktu, bo wiem, że wielu z Was bardzo interesuje temat bezglutenowych potraw świątecznych.

Na ratunek przyszły oczywiście Free Delikatesy Ekologiczne, które w asortymencie mają naprawdę wszystko co potrzeba na święta. Półprodukty potrzebne do wykonania naszych ulubionych, świątecznych specjałów, gotowe produkty, gotowe dania obiadowe oraz ciasta, wyszukane składniki i ciekawe słodkości na prezenty. Te tradycyjne oraz specjalnie dopasowane do naszych konkretnych wymogów żywieniowych, gdy jesteśmy np. na diecie bezcukrowej czy bezglutenowej. Do wyboru, mamy również całą paletę, ekologicznych i specjalnie wyselekcjonowanych win na wyjątkowe, świąteczne biesiady.

Wracając do samej mieszanki . Jest ona stosunkowo tania. Kosztuje ok. 7 złotych, waży 500 g co starczy nam na ok 40 dużych pierogów. Jej skład to: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa, skrobia pszenna bezglutenowa, glukoza, substancje zagęszczające: guma guar, E 464; błonnik roślinny (ziemniaczany), regulator kwasowości: E 575; substancja spulchniająca: soda.


Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms


Większość składników, jest Wam na pewno dobrze znana, ale niektóre mogą brzmieć dosyć obco. Jednak są to bardzo powszechnie stosowane dodatki do żywności, tej tradycyjnej i bezglutenowej. 
Guma guar, choć brzmi sztucznie, to częsty dodatek w produktach bezglutenowych. Uzyskiwana jest z bielma roślin, a dodawana jest w celu zagęszczenia masy i nadania jej sprężystości.
E 464 to Hydroxypropylometyloceluloza i wytwarzana jest z celulozy roślinnej. Działa jak błonnik oraz zagęstnik.
E 575 to organiczny związek chemiczny, dodawany powszechnie jako utwardzacz, stabilizator i regulator kwasowości. Występuje w wielu produktach, takich jak: owoce i warzywa w puszce, makarony, proszki do pieczenia oraz w żywności dla dzieci.

Ciasto, które przygotowałam, bardzo miło mnie zaskoczyło. Zrobiłam je, opierając się na wytycznych producenta, ale trochę je zmodyfikowałam, bo zamiast gotowego, roślinnego zamiennika jajek, użyłam zmielonego siemienia lnianego.
Wyszło wszystko jak należy, za pierwszym razem. Masa była sprężysta i przypominała trochę plastelinę. Kolor ma trochę jaśniejszy niż to wykonane z mąki pszennej. Ale ogólnie, wszystko na plus. Naprawdę polecam. 


Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms



Pierogi wyszły bardzo udane, żaden mi się nie rozleciał w czasie gotowania, zjedzone bezpośrednio po ugotowaniu były miękkie i jędrne. Część z nich przechowałam w lodówce, były przykryte folią przez 2 dni i potem podsmażyłam je z cebulką. Smakowały wybornie i nie były w ogóle twarde po tym czasie przechowywania.



Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms



A jako nadzienie przygotowałam aromatyczną kapustę kiszoną, pełną grzybów i przypraw.


Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms



Uwielbiam wszelkie kiszonki i choć na co dzień, lubię zajadać się surową, niepasteryzowaną kapustą (taką też dostaniecie we Free Delikatesach; w dodatku przygotowana jest z różową solą himalajską, przez co jeszcze bardziej wzrasta jej wartość odżywcza). To wiedząc, że moja będzie gotowana, wybrałam zwykłą, pasteryzowaną. Ale taka zwykła to ona też nie jest. Bo naprawdę ciężko teraz kupić prawdziwą kiszoną kapustę, przygotowaną metodą tradycyjną. Większość sklepów i targów oferuje jej kwaszone podróbki, które nie mają z tą prawdziwą za wiele wspólnego. I choć ich cena jest niższa, to zawsze wolę trochę dorzucić i kupić tę prawdziwą, pełną dobroczynnych bakterii i smaku. 


Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms



Ta, którą wybrałam we Free Delikatesach Ekologicznych jest bardzo dobra, jest lekko słodkawa i bardzo dobrze przyjęła wszystkie moje dodatki po ugotowaniu.


Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms



A gdyby tego było Wam mało ☺ to w nowościach sklepu, znalazł się także gotowy, wegański bigos w dwóch wersjach, który przygotowany jest w pełni z ekologicznych składników. Co prawda, nie miałam jeszcze okazji ich próbować, więc nie mogę się wypowiedzieć na temat ich smaku, ale bardzo mnie cieszy, że takie pozycje się w sklepie pojawiły. To bardzo fajna i przydatna opcja dla zapracowanych.

Reasumując, dla każdego coś dobrego :) Zapraszam zatem na udane świąteczne zakupy i równie udane świąteczne pierogi :)))


Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms



KISZONA KAPUSTA Z GRZYBAMI (porcja na ok. 30-40 pierogów z poniższego przepisu):

  • 500 g kiszonej kapusty BIO
  • 1-2 garście suszonych grzybów (20-50 g), borowików lub mieszanych
  • 1 małe jabłko
  • 2 małe cebule
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 jagody jałowca
  • 1/3 łyżeczki nasion kminku
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
  • 1 łyżka sosu sojowego Tamari (lub 1/2 łyżeczki soli)
  • 1 łyżka oleju, do podsmażenia cebuli
  • 2 szklanki wrzątku, do zalania grzybów
  • 1 szklanka soku z kapusty/wody, do dodania w czasie gotowania kapusty (opcjonalnie)


PRZYGOTOWANIE KAPUSTY:

Najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej. Dzięki temu kapusta będzie miała jeszcze lepszy smak i będzie odpowiednio schłodzona, do nakładania w pierogi.
Zaczynamy od wsypania grzybów do miski i zalania ich wrzątkiem (2 szklanki). Następnie miskę zakrywamy i pozostawiamy je do namoczenia na 30-60 min.
Kapustę wysypujemy ze słoika, na durszlak i odciskamy z soku. Sok zachowujemy i dodajemy stopniowo podczas gotowania, jeśli trzeba, lub wypijamy, jeśli lubimy.
Obieramy i siekamy cebulę, obieramy i ścieramy jabłko, przygotowujemy resztę składników i przypraw.
Namoczone grzyby odcedzamy (zachowujemy wywar!) i siekamy.
Grzejemy olej w garnku i dorzucamy cebulę razem z kminkiem. Smażymy 2 minuty.
Następnie wrzucamy wszystkie pozostałe składniki oraz wodę z moczenia grzybów i doprowadzamy całość do wrzenia.
Gotujemy wszystko 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Przez pierwszą godzinę, gotujemy na średnim ogniu bez pokrywki, a drugą na mniejszym z lekko uchyloną pokrywką. Jeśli podczas gotowania kapusty, zbytnio się ona wysuszy, dolewamy stopniowo sok z kapusty lub wodę.
Na końcu lekko ją studzimy i przechowujemy w lodówce do 5 dni.



Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms


CIASTO NA PIEROGI (16 sztuk, wyciętych z kółka o średnicy 9 cm):

  • 200 g mieszanki pierogowo-naleśnikowo-makaronowej BEZGLUTEN (ok.1 i 1/4 szklanki)
  • 8 g zmielonego siemienia lnianego (1,5 łyżki)
  • 3 łyżki wrzątku (do zalania siemienia)
  • 2 g soli (1/2 łyżeczki)
  • 12 ml oleju (2 łyżki)
  • 120 ml wody o temp. ok. 20°C (ok. 1/2 szklanki)


PRZYGOTOWANIE PIEROGÓW:

Mielimy siemię lniane (jeśli trzeba) i zalewamy je odmierzoną ilością wrzątku, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól i mieszamy.
W szklance mieszamy wodę z olejem.
Farsz z kapusty solidnie odciskamy z wody i siekamy.
Gdy kleik z siemienia lekko ostygł, dodajemy go do mokrych składników i ponownie wszystko mieszamy.
Następnie dodajemy całość do miski z mąką, mieszamy i po chwili zaczynamy wyrabiać ciasto ręką.
Od razu powinno zacząć nam się ładnie kleić, a po minucie zacznie przypominać trochę plastelinę.
Rozwałkowujemy je na oprószonym blacie i wycinamy kółka na pierogi.
Do każdego z nich dokładamy 1/2 łyżki farszu i zlepiamy brzegi.
Nastawiamy wodę na pierogi i gdy się zagotuje, wrzucamy je i gotujemy 10 minut. W razie potrzeby pomagamy im się odkleić od dna, jeśli do niego przywrą.
Gdy są już gotowe, przekładamy je cedzakiem na talerz i serwujemy.
Jeśli planujemy podać je później, należy je dokładnie nasmarować olejem, aby się ze sobą nie posklejały.


Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms



Smacznego ☺


Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms


Today I want to share with you a very special, christmas polish dish. It's a staple in my country. Simple dumplings, filled with sauerkraut, cooked with wild mushrooms and spices. Traditionally it's made with wheat flour, but this year I've decided to make a gluten-free dough.


For that I used a ready-made gluten-free flour mix, especially designed for dumplings, pancakes and pasta. It came out very good, elastic and soft.

For the filling I used organic, natural sauerkraut, which I cooked with aromatic spices and wild mushrooms. You can eat it on it's own or use it as a filling for dumplings.

I got both of these products from a very good polish organic supermarket Free Delikatesy Ekologiczne.

Dumplings came out perfect and delicious. And even though, the recipe may seems difficult for you, it's really very simple and worth trying ☺


Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms



SAUERKRAUT WITH WILD MUSHROOMS (it will last as a filling for about 30-40 large dumplings)


  • 500 g organic sauerkraut
  • 1-2 handfuls of dried wild mushrooms (20-50 g), porcini or mixed king
  • 1 small apple
  • 2 small onions
  • 2 bay leaves
  • 6 grains of allspice
  • 3 juniper berries
  • 1/3 tsp caraway seeds
  • 1 tsp plum marmalade
  • 1 tbsp Tamari soy sauce (or 1/2 tsp of pink himalayan salt)
  • 1 tbsp oil
  • 2 C of boiling water, to soak the wild mushrooms
  • 1 C juice fro the sauerkraut or water to be added during cooking time, if necessary (optional)



PREPARATION OF THE FILLING:

It's best to do it a day before. Thanks to that, the cabbage will taste better and it will be cooled properly, to use it as a filling.
Begin by putting wild mushrooms in a bowl, add 2 C of boiling water and leave them to soak for 30-60 minutes.
Remove the sauerkaut from the jar, and firmly press it above a bowl, to get rid of most of the juice. Keep it for later, for cooking or drink it if you like it.
Peel and chop the onions, peel and grate the apple, prepare the remaining ingredients and spices.
Drain the soaked mushrooms (keep the stock!) and chop them.
Heat the oil in a pot and add the onions with caraway seeds. Fry for 2 minutes.
Then add all other ingredients and water from soaking the mushrooms.
Stir everything well and cook for 2 hours, stirring occasionaly stirring. For the first hour, cook it over medium heat without a lid, and the for the second, leave the slightly open lid on and reduce the heat. If the cabbage becomes too dry, during cooking time, gradually add some of the cabbage juice, you saved or water. Just enough to make it moist. Don't add to much. 
When the cabbage is cooked, let it cool down, transfer it to a glass container or a jar and store in the fridge for up to 5 days. Use it as a filling for dumpling or eat on it's own as a side dish during dinner.




Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms



DOUGH FOR THE DUMPLINGS (16 large dumplings, made from a circle with 9 cm diameter):




PREPARATION OF THE DUMPLINGS:

Mix the flaxseed with boiling water, stir well and set aside for about 10 minutes.
Meanwhile, sift the flour into a bowl, add salt and stir well.
Mix the oil with the water (1/2 C).
Firmly press the cooled cabbage to remove the excess water (you will not use the water in this recipe, so you can drink it or make soup with it, it's very tasty :)) and then chop it.
When the flaxseed mixture has cooled down, add it to the wet ingredients and stir well.
Then add this mix to the bowl with flour, stir everything with a spoon first and then knead the dough with your hand. It should be firm and  elastic. If it's too wet, add more flour.
Roll the dough on a floured surface, for about 3mm thick, and cut out the circles, using a large glass.
Add 1/2 tbsp of the chopped cabbage filling in the middle of the circle and firmly stick the sides.


Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms


Repeat with the rest of the dough.
Boil water in a large pot and throw in the dumplings, 5-7 at a time. Cook them for 10 minutes and remove.



Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms



Eat straight away or put in the fridge or freeze for later.
To prevent them from sticking together, cover each one of them with a little bit of oil. And when you plan it to freeze them, wait until they are cold and freeze them partially. Then put all of them in a freezing bag and store for 2 months.
In the fridge, they can be stored in a sealed container or on a plate, covered with foil, for up to 5 days.



Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms


Enjoy ☺


Gluten-free vegan polish style dumplings with sauerkraut and wild mushrooms

2 komentarze:

  1. takie pierożki z chęcią bym zjadła :)

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    ReplyDelete
  2. Zawsze podejrzliwie podchodzę do gotowych mieszanek, bo często zawierają podejrzane składniki. Ale skład tej jest całkiem niezły.
    I pierogi wyglądają pyyyyysznie.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION