SURÓWKA Z KAPUSTY a'la KIMCHI

                   KIMCHI STYLE CABBAGE SLAW




Świetna i charakterna surówka inspirowana kimchi. Fajna odmiana od prostej siekanej kapusty z marchewką lub majonezowego "kolesława" i coś dla fanów ostrych potraw oraz kuchni azjatyckiej. Oczywiście nie smakuje to tak samo jak kimchi, bo sposób i czas przygotowania jest zupełnie inny, ale znajdziemy tu sporo podobnych smaków, które możemy sobie przygotować szybciej i w dosyć dużej ilości. 

Z podanych poniżej proporcji wychodzi wielka micha surówki, a może ona sobie stać w lodówce spokojnie do 5 dni, dzięki czemu mamy zapas na dłużej. Świetnie pasuje zarówno do obiadu, jak i do różnych innych dań np. z grilla, burgerów, veggie bowl, kanapek itd. U mnie, taka wielka micha, za pierwszym razem zniknęła w dwa dni. Uwielbiam tego typu smaki i kapuściane surówki, lubię je chrupać nawet same, jako przekąskę; jeśli jednak chcecie ją najpierw zrobić na próbę, przygotujcie sobie połowę, albo 1/3 porcji. A jeśli Wam zasmakuje, to następnym razem więcej. Bo fajne w tej surówce jest jeszcze to, że jej smak zmienia się z dnia na dzień; nieco łagodnieje, przegryza się i przyjemnie aromatyzuje, dlatego nawet lepiej smakuje na drugi lub 3 dzień od przygotowania. Ta widoczna na zdjęciach jest po 2 dniach odstania. Kolor się wtedy też nieco zmienia, ciemnieje, a w smaku nie jest też taka pikantna jak świeżo robiona. Ostrość, moim zdaniem, jest na poziomie średnim, ale to już też kwestia indywidualna i do samodzielnego modyfikowania. 

Oryginalna pikanteria i azjatycki sznyt surówki, to zasługa m.in. koreańskiej papryki "gochugaru", która przydaje się też podczas przygotowywania domowego kimchi i innych dań kuchni orientalnej, a w szczególności kuchni koreańskiej; dlatego nawet jeśli jej nie macie albo nie znacie, to polecam się w nią zaopatrzyć; ma naprawdę ciekawy i specyficzny aromat, który świetnie sprawdza się w kuchni azjatyckiej. 

Surówka fajnie rozgrzewa i krzepi, sporo w niej świeżego imbiru i czosnku, co sprawia, że na zimę, jest wręcz idealna. Polecam ☺


Kimchi style, cabbage slaw

Na podstawie przepisu z książki "Kimchi: Essential Recipes of the Korean Kitchen" autorstwa Byung-Hi Lim oraz Byung-Soon Lim, z drobnymi modyfikacjami


SKŁADNIKI (8-10 porcji):

  • 1 kg kapusty białej lub pekińskiej albo oba rodzaje razem
  • 300 g pora (można pominąć)
  • 2 marchewki (200 g)
  • 4 płaskie łyżki suszonej koreańskiej papryki gochugaru (ok. 15 g)
  • 2 płaskie łyżeczki startego świeżego czosnku (ok. 4 średnich ząbków)
  • 2 płaskie łyżeczki startego świeżego imbiru (ok. 15 g kawałek)
  • 2 łyżki octu ryżowego (jak nie mamy to można użyć jabłkowego)
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki brązowego cukru trzcinowego lub ksylitolu



PRZYGOTOWANIE:

Myjemy warzywa. Kapustę i pora obieramy z wierzchnich liści, a marchew ze skóry.
Wszystko bardzo drobno siekamy w słupki (jeśli posiadacie mandolinę, to warto jej do tego użyć, ale jeśli nie, to ostrym nożem też wyjdzie dobrze, jedynie trochę dłużej).
Wrzucamy pocięte warzywa do miski i mieszamy.
Pozostałe składniki-przyprawy, dokładnie łączymy w małej miseczce.
Dodajemy do posiekanych warzyw i ponownie dokładnie mieszamy, najlepiej wyrobić wszystko rękami.
Można od razu podawać, ale lepsza jest na następny dzień. Z każdym następnym dniem jej smak nieco łagodnieje, a smaki fajnie się "przegryzają".
Licząc od dnia przygotowania, surówkę przechowujemy w lodówce do 5 dni, w szczelnie zamkniętym słoiku.

Smacznego ☺


Kimchi style, cabbage slaw


Great cabbage slaw inspired by kimchi. A nice change from the traditional coleslaw and something special for those who love asian flavors. Of course, it doesn't taste like the real kimchi, but you will find some similar flavors that you can enjoy quicker and in fairly large quantities. Proportions below, will give you a very large bowl of slaw, that can be refrigerated for up to 5 days, so you can have some on hand to eat with dinner or as an extra ingredient with other meals like burgers, wraps, veggie bowls, bbq dishes, sandwiches etc. When I first made it, it dissapeared in two days, but I love cabbage slaw and asian flavors, so if you just want to test it first, to make sure you will like it, make a half or 1/3 portion. And if you'll like it, make more next time, cause a great thing about it, is that you can store it in the fridge for up to 5 days, and the taste changes with every other day. It's getting more soft, delicate and aromatic after 2 or 3 days. It's also getting darker, as you can see in the pictures. For me, the slaw is mildly hot, but you can adjust it to your preferences later. 

This slaw has a warming and strenghtening effect, it's full of fresh ginger and garlic, which makes it ideal especially in winter time. Enjoy ☺



Slightly modified recipe from the book "Kimchi: Essential Recipes of the Korean Kitchen" by Byung-Hi Lim and Lim Byung-Soon


INGREDIENTS (8-10 servings):

  • 1 kg white cabbage, or napa cabbage, or both types, mixed together
  • 300 g leek (can be ommited)
  • 2 carrots (200 g)
  • 4 level tbsp dried korean gochugaru pepper (approx. 15 g)
  • 2 level tsp freshly grated garlic (approx. 4 medium cloves of garlic)
  • 2 level tsp freshly grated ginger (approx. 15 g piece of ginger)
  • 2 tbsp rice vinegar (you can substitute it with apple cider vinegar)
  • 3 tbsp sesame oil
  • 1-2 tsp salt
  • 1-2 tbsp brown cane sugar or xylitol


PREPARATION:

Wash and finely chop the vegetables. It's best to use a mandolin for that if you have one.
Next, put them in a bowl and mix well.
Combine the rest of the ingredients in a small bowl and then pour over the veggies.
Stir everything well, preferably with your hands.
This slaw tastes better on the next day, and every other day, it's getting more soft and aromatic, so it's best to wait to eat it.
Salad can be stored in a sealed glass jar in the fridge for 5 days.

Enjoy ☺


3 komentarze:

  1. Mmmm....ale smakowity przepis. Ja uwielbiam kapustę,ale w takiej formie jeszcze nie jadłam. Na pewno niedługo spróbuję. Dzięki

    ReplyDelete

  2. Hi,
    Very nice post, impressive. its quite different from other posts. Thanks for sharing.
    Bangla Choti

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION